Ga verder naar de inhoud

Nieuw actieplan suïcidepreventie en vernieuwde website

Geplaatst door: VLESP
19/11/2021

Op de online Gezondheidsconferentie Suïcidepreventie werden vandaag nieuwe doelstellingen en actievoorstellen voor het toekomstige preventiebeleid gepresenteerd. Ook de website zelfmoord1813.be steekt vanaf vandaag in een nieuw jasje.

VAS Slide

Op naar een nieuw Vlaams Actieplan Suïcidepreventie

Het aantal suïcides in Vlaanderen verder doen dalen met 10% tussen 2020 en 2030. Dat is de gezondheidsdoelstelling die vandaag werd vooropgesteld op de online Gezondheidsconferentie Suïcidepreventie 2021. Op de conferentie presenteerden Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke, en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) de krijtlijnen voor een nieuw - intussen het derde - Vlaams Actieplan Suïcidepreventie dat zal lopen van 2022 tot 2030.

Het uitgangspunt? Dat investeren in suïcidepreventie werkt en loont, zo kende Vlaanderen dankzij brede inspanningen tussen 2000 en 2018 een daling van het aantal suïcides met 26%. Meer over deze cijfers en een evaluatie van het vorige actieplan lees je hier.

Het voorstel voor het derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie omvat zes wetenschappelijk onderbouwde strategieën. Binnen elke strategie werden diverse actievoorstellen geformuleerd die ontwikkeld werden in samenwerking met een breed netwerk van actoren en getoetst werden aan een aantal kwaliteitscriteria. Alles over het traject, de gezondheidsdoelstelling en het voorstel van het actieplan lees je in het rapport.

Nieuwe website home

Vernieuwde website

Daarnaast zetten we graag ons webplatform Zelfmoord1813.be even extra in de kijker. Je merkte het misschien al op, maar vanaf vandaag steekt de website in een gloednieuw jasje. De website is nu nóg toegankelijker en gebruiksvriendelijker. Ben je op zoek naar hulp, advies, cijfers, preventierichtlijnen of vorming? Je vindt het allemaal snel terug op ons nieuwe platform. Vind je iets niet terug of merk je toch nog een foutje op? Meld het ons dan zeker.

Meer nieuwsartikels

Meiwandeling

Wandel jij met ons mee?

Werkgroep Verder - 31/03/2024
Op zondag 5 mei 2024 is iedereen die iemand dierbaar verloor aan zelfdoding van harte welkom op de jaarlijkse Meiwandeling van Werkgroep…
Studiedag suïcide en verslaving

Studiedag dubbele impact van suïcide en verslaving

VLESP - 7/03/2024

Kom je in je omgeving in aanraking met iemand die kampt met suïcidaliteit en/of verslaving? Kom dan op 21 juni 2024 naar de studiedag voor naasten en hulpverleners.

Hulp reach hand

Nieuw - praatgroep voor nabestaanden in Brussel

Werkgroep Verder - 22/01/2024
Vanaf januari 2024 kan je, als nabestaande na zelfdoding, nu ook in Brussel terecht voor lotgenotencontact.