Ga verder naar de inhoud

Meiwandelingen 2010 - 2014

Verslagen meiwandelingen van 2010 tot 2014.

bos wandelpad

2014 - Gaasbeek

Op 1 mei was er dit jaar traditiegetrouw de wandeling van Werkgroep Verder in het domein van Gaasbeek en Groenenberg (Vlaams-Brabant). Tussen twee regenbuien in maakten een 50-tal mensen samen een prachtige wandeling doorheen het Pajottenland, vergezeld van een stralende zon. Er werd samen gepraat en gezwegen, gelachen en getroost.

Aan het einde van de wandeling hielden we een ritueel aan de vijver van het Kasteel van Gaasbeek. Wie dit wou, kon op wateroplosbaar papier een wens, een gedachte, een gevoel neerschrijven en dit op het water laten drijven. Nadien kreeg iedere ‘wensdoosje’ mee naar huis. In ieder doosje staken 3 verschillende spreuken, gedrukt op kleurpapier.

Er waren 5 spreuken:

"Als onze ogen geen tranen hadden, dan had onze ziel geen regenboog."
Indiaans spreekwoord

"In het vervagen van de sterren woont de nieuwe dag, nieuw leven, nieuw licht, hoop, vertrouwen."
Hans-Josef Buhre

"Neem voldoende tijd om te rouwen. Maar wijs ook de vreugde niet de deur, wanneer zij zachtjes aanklopt."
Johanne Bernbacher

"Stralende dagen – huil niet wanneer ze voorbij zijn, maar glimlach omdat zij er waren."
Confucius

"De liefste namen die wij kennen, blijven weerklinken aan de binnenkant van ons bestaan."
Gaston Durnez

1 mei wandeling 2013 Werkgroep Verder Aandenken

2013 - Deinze

Op 1 mei 2013 was er traditiegetrouw de wandeling van Werkgroep Verder voor nabestaanden na zelfdoding, maar ook voor vrienden en sympathisanten, deze keer op het domein van De Ceder in Deinze (Oost-Vlaanderen).

Op één van de weinige zonnige dagen van deze lente hebben een zestigtal mensen samen gewandeld, samen gepraat en samen gezwegen. Op het einde van de wandeling konden we dankzij De Ceder samen een notelaar planten: een mooie sterke boom, die hopelijk over een paar jaar vruchten zal gaan dragen.

Aan het einde van de wandeling kreeg ieder een plastic hartje met wenspopje mee, gevuld met bloemzaadjes.

Eenzaam rustig bankje in park

2012 - Zutendaal

Op 1 mei 2012 ging de 3e editie door van de wandeling voor nabestaanden na zelfdoding in Zutendaal (Limburg). Dertig mensen wandelden er samen door het Nationaal Park Hoge Kempen.

Tijdens de wandeling waren er verschillende contacten tussen de deelnemers onderling en de begeleiders: een echte openlucht gespreksgroep is het geworden!

Na een korte rustpauze deden we aan een nabijgelegen poeltje ons “stil moment”.
Een hart werd gevormd met keien. Na enkele toepasselijke teksten werden de aanwezigen uitgenodigd een handvol rozenblaadjes uit te strooien in het hart. Als afsluiter werd een tekst over “Verder leven” gebracht en kreeg iedereen een zakje met zonnepitjes met een labeltje “Ik draag je mee”.

1 mei wandeling 2011 Werkgroep Verder Woorden

2011 - Lombardsijde

De 2e editie van de 1 mei wandeling 2011 onder de slogan “You Never Walk Alone” ging door aan de Noordzee te Lombardsijde. Dit jaar liet de zon zich van haar beste kant zien! Onder een staalblauwe hemel met weliswaar een strakke wind in de rug gingen 84 mensen samen op weg langs een stukje ongerept strand richting Nieuwpoort. Sommigen samen pratend, anderen mijmerend alleen.

Op het einde van de oostpier aan de Yzer konden we echt uitwaaien en werd er even halt gehouden. Op een gemoedelijk tempo liepen we verder door het natuurreservaat Yzermonding, richting Polders. In een plaatselijke boerderij in de Polders genoten we van de eerste aardbeitjes.

Na deze verkwikkende wandeling en een tasje koffie was het tijd voor een gezamenlijk herinneringsmoment op het weidse strand. Op de vloedlijn schreven we “VERDER …” in het zand. Nadien konden de aanwezigen er de naam van hun dierbare rond schrijven met een schelp, “een mesheft”, die kon meegenomen worden.

Na de stilte hief een moeder een lied aan dat ze zelf schreef op een bestaande melodie voor haar overleden zoon. Nadien gingen we verder… en de zee wiste bij een volgend tij onze namen weg.

Het doet goed nog eens hun naam te horen, te schrijven, en uit te spreken.

Voor we huiswaarts keerden kreeg iedereen nog een windlichtje met zeezand en brandend kaarsje aangeboden.

bos weiland

2010 - Grobbendonk

Op 1 mei 2010 ging de eerste 1 mei wandeling van Werkgroep Verder door in de provincie Antwerpen. De deelnemers hadden de keuze om vrij of in groep het afgebakende parcours van 5 of 7 km te wandelen in het militaire natuurdomein “Den Troon” van het 29 Bataljon Logistiek te Grobbendonk.

Op het einde van de namiddag was er een kort herdenkingsmoment. Er werden keien gelegd die het woord VERDER vormden.

De deelnemers kregen de mogelijkheid om als aandenken een kei mee huiswaarts te nemen en er eventueel thuis creatief mee aan de slag te gaan. Op deze locatie hadden we de mogelijkheid om gratis een takje meiklokjes aan te reiken als teken van geluk naar de toekomst toe.