Ga verder naar de inhoud

Ontmoetingsdag 2022

Op zaterdag 14 mei kwamen wij, na 2 stille coronajaren, opnieuw samen voor onze Ontmoetingsdag. Lees hier het verslag.

Ont2022
Ontmoetingsdag2022map
Ontm20223

Een warme dag in het teken van lotgenotencontact

Op een zonnige zaterdag kwamen we met 165 nabestaanden na zelfdoding samen in Gent voor onze Ontmoetingsdag Verder na Zelfdoding. Na een verwelkoming van coördinator Lore Vonck gaf Mieke Van Hecke een plenaire lezing over zelfzorg en zelfcompassie in een rouwproces na zelfdoding. Met heel wat interessante info en concrete oefeningen en tips gingen we de pauze in.

Na de pauze volgden 4 krachtige getuigenissen over rouwen na zelfdoding van Tine & Karel, die hun zoon verloren, Katrien, die haar partner verloor, Evy, die haar zus verloor en Lien die haar vader verloor. Vier verschillende rouwprocessen, gedachten en emoties maar vooral ook veel begrip, herkenning en openheid. De video hiervan zal later nog worden gedeeld op ons YouTube-kanaal en sociale media.

Doorheen de voormiddag en ook tijdens de lunch kon iedereen die wou deelnemen aan het ritueel, de stilte opzoeken in de stille ruimte, eventjes frisse lucht opsnuiven in de verschillende binnentuinen of in gesprek gaan met de aanwezige buddy's. Aan de kennismakingstafel kon iedereen terecht om andere lotgenoten te leren kennen alvorens iedereen vertrok naar zijn/haar/hun gekozen namiddagprogramma. De keuze bestond uit een praatgroep, wandeling of 2 workshops over een relevant thema. Dit alles in het teken van verbinding: met de overleden dierbare én met elkaar.

De aanwezige kinderen en jongeren kregen een aangepast programma met lotgenotencontact, ritueel, herdenken en de nodige speelse en leuke activiteiten. Zo gingen een paar deelnemers op ontdekking in Gent op een vlottentocht, in gesprek met lotgenootjes over hun rouw maar ook over andere, leuke dingen.

Om 16 uur sloten we de intense, maar ook waardevolle, dag af. In de zon werden kon iedereen die wou wat napraten en contact leggen met lotgenoten. Met het nodige begrip, herkenning en troost gingen we huiswaarts: dank aan alle aanwezigen.

Ritueel2022

Ritueel: een ster in de nacht

Op onze Ontmoetingsdag kon iedereen die wou zijn of haar dierbare na zelfdoding gedenken, eren en een boodschap meegeven via onze ritueel. De symboliek, gelijkaardig met ons logo, was de lichtgevende ster in de donkere, zware nacht. Licht dat ons hoop, kracht, mooie herinneringen en verbinding geeft in het zware rouwproces.

Sterren, hartjes en betekenisvolle boodschappen kleurden de donkere nacht tot 1 grote sterrenhemel.

Programma van de dag

9u00 Onthaal
10u00 Verwelkoming door Lore Vonck, coördinator Werkgroep Verder na Zelfdoding
10u20 Plenaire lezing 'Zelfzorg en zelfcompassie bij rouwen na zelfdoding' door mevr. Mieke Van Hecke, mindfulness en MBCT trainer & docent
11u20 Pauze
11u50 Getuigenissen van lotgenoten
12u15 Lunchpauze, ritueel en extra's
13u30 Praatgroepen (2u), wandeling (2u) of 2 workshops (2 x 1u)
14u30 Pauze
15u00 Workshop 2
16u00 Napraten

Kinderen & Jongerenprogramma (6-22 jaar) : 10u00 -16u00 i.s.m. Saying Goodbye vzw

1x Lotgenotencontact (2u)

Keuze 1 lotgenotencontact

Praatgroepen (2u + pauze)

  • Voor wie een kind verloor, Carine De Koninck, rouwtherapeut, ervaringsdeskundige & praatgroepbegeleider
  • Voor wie een partner verloor, Vincent De Pauw, ervaringsdeskundige & praatgroepbegeleider
  • Voor wie een broer of zus verloor, Evelien Sys, praatgroepbegeleider & Gaetana Meeus, CGG-SP medewerker
  • Voor wie een ouder verloor, Wouter De Koster, hulpverlener en praatgroepbegeleider


Keuze 2 lotgenotencontact

Wandeling met lotgenoten (2u)

Silke Aerts, Shalini Verplaetse & Ayla Alleweireldt - hulpverleners, buddy's & stafmedewerkers CPZ

Een wandeling, van +/- 6 km, waar je steeds terecht kan voor een gesprek indien je dit wenst. Uiteraard kan je ook in gesprek gaan met lotgenoten of in stilte wandelen.

2 x Workshops & Lezingen (2x 1u)

A. Hoe kan ik anders leren omgaan met ‘Piekeren’?

Jolien Mertens, medewerker CGG-SP & Laurence Luteijn, medewerker CGG-SP

Heb je last van piekeren? Blijf je soms lang hangen bij thema’s zonder dat je ermee vooruit kan? Ervaar je soms slapeloze nachten, omdat je je gedachten niet kan stoppen? In deze korte workshop krijg je tips en tricks over wat je anders kan doen dan piekeren, je leert vaardigheden om met je negatieve gedachten beter om te kunnen gaan aan de hand van oefeningen en opdrachten.

B. Troost vinden in muziek

Marieke Van Malderen, medewerker CGG-SP

Muziek kan enorm troostend zijn wanneer je verdriet hebt. Sommige liederen kunnen je echt dragen in moeilijke periodes en krijgen zo een speciale betekenis. Voor deze workshop nodig ik je uit om één lied of muziekstuk mee te brengen dat voor jou troostend is of jou moed geeft. In de workshop beluisteren we samen verschillende liederen uit de groep. Na elk lied is er ruimte om verder in gesprek te gaan. Anderzijds kan je er ook voor kiezen om de muziek voor zich te laten spreken. We volgen wat best aanvoelt voor de persoon die zijn/haar muziek deelt en voor de groep.

Praktisch: Luisteren kan ter plaatse via een PC met YouTube of een USB-stick. Een fysieke versie van jouw lied meebrengen mag, maar is dus niet nodig.

C. Schrijfritueel, flowschrijven

Kris Philips, ritueelbegeleider Ritual Coach Academy

Ik schrijf je. Omdat ik niet gezegd krijg wat er diep in mijn leeft. Ik mis je. Tegelijkertijd ben ik ook dankbaar. Ik leef in twee werelden. Voor en na. Maar vandaag, schrijf ik je. Over mijn wereld die begon nadat jij wegging. Tijdens het schrijfritueel neem ik je mee in de wereld van flow schrijven. Dat is schrijven zonder nadenken zodat je in staat bent om je diepste gevoelens op papier te zetten.

D. Wat is er gebeurd? Een Reconstructie.

Kirsten Pauwels, directeur CPZ & adjunct-directeur VLESP

Als nabestaande blijf je achter met vele vragen, gedachten en emoties. Je vraagt je het wat, hoe, waarom van alles af. In deze korte lezing krijg je meer info om je te helpen bij die grote 'waarom-vraag' met informatie over hoe een suïcidaal proces eruitziet en wat er allemaal meespeelt bij het creëren van suïcidaal gedrag.


E. Creatieve workshop Wat 'kleeft' aan mij?

Petra Beaumon, creatief therapeut PZ OLV Brugge

Collage als creatieve werkvorm heeft een vrijblijvend en laagdrempelig karakter: het selecteren, uitknippen en opkleven, vaak met spontaan gevonden materialen, maakt het tot een toegankelijke vorm van (zelf)expressie. Deze manier van vormgeven laat toe dat er uiting kan worden gegeven aan wat vanbinnen bij jou leeft.

Het bronmateriaal kan om het even wat zijn, inspiratie vindt altijd haar eigen weg. Je hoeft totaal geen creatieve ervaring te hebben: knip, plak, creëer en speel met woord en/of beeld.

F. Start to Mindfulness

Inge De Leeuw, mindfulnesstrainer

Mindfulness kan helpen in een zwaar rouwproces. Maar wat is mindfulness? Hoe werkt het? En hoe pas je het toe? In deze workshop krijg je een introductie over mindfulness bij rouwen na zelfdoding door een ervaren mindfulness-trainer.

Tijdens de workshop nemen we tijd bewust aanwezig te zijn in dit moment. We doen samen een aantal meditaties om even los te komen van het verleden of de toekomst en de vele gedachten en emoties waarin we soms verstrikt geraken. We kijken ook even naar de momenten waarop Mindfulness voor jou van pas komt en nemen verschillende praktische oefeningen mee naar huis.

G. Rouwen na zelfdoding bij kinderen en jongeren

Luc De Geyndt, gepensioneerd slachtofferbejegenaar politie, praatgroepbeleider en oprichter van Rouwkost.be

Kinderen en jongeren rouwen anders dan volwassenen. In deze workshop leer je hoe een rouwproces bij kinderen en jongeren er eruitziet, wat hen helpt en hoe je hen het best kan ondersteunen en bijstaan.

Je krijgt de nodige tips mee om als ouder, voogd, betrokken nabestaande of als hulpverlener mee aan de slag te gaan.

Ontmoetingsdag2022
Herinneringsmuur2022