Ga verder naar de inhoud

Werelddag Suïcidepreventie op 10 september

Geplaatst door: VLESP
9/09/2023

Op 10 september vindt de jaarlijkse Werelddag Suïcidepreventie plaats. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) roepen iedereen in Vlaanderen op om op deze werelddag aandacht te hebben voor de preventie van zelfdoding en voor mensen die worstelen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. Steun betuigen kan door deel te nemen aan één van de activiteiten.

1813Run – samen 1813 kilometer lopen voor zelfmoordpreventie

Op zondag 10 september om 15u. vindt in de Gentbrugse Meersen de 1813Run plaats. Deelnemers kunnen zich inschrijven om 5, 10 of 15 kilometer te lopen. Het doel is hierbij om met alle deelnemers samen minstens 1813 (niet toevallig het nummer van de Zelfmoordlijn) kilometer te lopen. Ook supporters zijn welkom. Inschrijven kan via www.zelfmoord1813.be/1813run of ter plaatse.

Gwendolyn Portzky, directeur VLESP: “Over de hele wereld wordt op 10 september aandacht gevraagd voor suïcidepreventie, zo ook in Vlaanderen. Met dit loopevent willen we zoveel mogelijk mensen samenbrengen om ofwel te lopen ofwel om mee te supporteren maar bovenal om samen te sensibiliseren en de boodschap uit te dragen dat preventie van zelfdoding van levensbelang is. En dat elkeen op zijn eigen manier hierbij kan helpen en een steentje bijdragen. We moeten dit samen doen, als samenleving

Draag het lintje

Het oranje-gele lintje is het internationale symbool voor suïcidepreventie en wordt op 10 september gedragen als teken van solidariteit en steun aan iedereen die met zelfdoding werd of wordt geconfronteerd. We roepen dan ook iedereen op om ook het lintje te dragen. Dat kan door de pin op te spelden, door je eigen lintje te maken of door een post met het lintje op sociale media te delen. De pins worden ook uitgedeeld op de 1813Run. Laat zien dat jij suïcidepreventie belangrijk vindt door het dragen van het lintje of het delen van een bericht op sociale media.

Light a candle

Werkgroep Verder na zelfdoding, de deelwerking van VLESP die nabestaanden ondersteunt, organiseert op Werelddag Suïcidepreventie om 20u. samen met internationale collega’s Light a Candle. Door een kaars aan het raam te zetten, kan je steun betuigen aan nabestaanden na zelfdoding en overleden dierbaren gedenken. De actie heeft als doel de dag letterlijk en figuurlijk te verlichten en ook steun en troost te bieden.

Volg een vorming, training of webinar

Het hele jaar door, maar zeker ook in de periode rond de werelddag suïcidepreventie organiseren de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) vormingen hoe professionelen maar ook het brede publiek een steentje kunnen bijdragen aan de preventie van zelfdoding. Check onze vormingskalender en schrijf je in voor één van de aankomende vormingen.

WSPD lintje zonder achtergrond

Draag ook je steentje bij aan #WSPD2023

Werelddag Suïcidepreventie is een dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor de preventie van zelfdoding. Zelfdoding kan voorkomen worden. Iedereen kan een steentje bijdragen, door deel te nemen aan één van de acties, of door zelf iets te organiseren.

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits: “10 september staat elk jaar in het teken van suïcidepreventie. Maar niet alleen die dag want onze partners ondernemen allerlei initiatieven om in Vlaanderen het aantal suïcides terug te dringen. Dankzij Vlaamse actieplannen suïcidepreventie zien we dat dat lukt en dat preventie werkt! Maar er blijft werk aan de winkel, elke suïcide is er een te veel. Daarom blijf ik sterk inzetten op suïcidepreventie en wil ik vandaag ook een boodschap van hoop en steun mee uitdragen. Samen kunnen we verschil maken voor wie in onze omgeving worstelt met donkere gedachten.”

Meer inspiratie, communicatietools en het overzicht van alle acties is terug te vinden op www.zelfmoord1813.be/wspd.

Meer nieuwsartikels

Meiwandeling

Wandel jij met ons mee?

Werkgroep Verder - 31/03/2024
Op zondag 5 mei 2024 is iedereen die iemand dierbaar verloor aan zelfdoding van harte welkom op de jaarlijkse Meiwandeling van Werkgroep…
Studiedag suïcide en verslaving

Studiedag dubbele impact van suïcide en verslaving

VLESP - 7/03/2024

Kom je in je omgeving in aanraking met iemand die kampt met suïcidaliteit en/of verslaving? Kom dan op 21 juni 2024 naar de studiedag voor naasten en hulpverleners.

Hulp reach hand

Nieuw - praatgroep voor nabestaanden in Brussel

Werkgroep Verder - 22/01/2024
Vanaf januari 2024 kan je, als nabestaande na zelfdoding, nu ook in Brussel terecht voor lotgenotencontact.