Ga verder naar de inhoud

Over werkgroep verder na zelfdoding

Wij zijn we, wat doen wij en hoe kan je ons contacteren?
En hoe kan jij ons steunen?

Wat is en doet werkgroep verder na zelfdoding?

Werkgroep Verder na Zelfdoding is het expertisecentrum inzake rouwen na zelfdoding en zorg voor nabestaanden.

Bij ons kan je terecht voor allerhande advies, informatie, vormingen, brochures e.a. Daarnaast organiseren wij allerhande vormen van lotgenotencontact zoals via praatgroepen, wandelingen, ontmoetingsdagen, chatsessies, een forum, enz... Tevens kan je er terecht voor doorverwijzingen en staan wij ook hulpverleners bij met advies, info en vormingen over postventie en het ondersteunen van nabestaanden.

Werkgroep Verder is sinds 2019 een deelwerking van VLESP, het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie en is tevens onderdeel van het platform Zelfmoord1813. Alle informatie op deze website is evidence-based en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Alle bronnen zijn aanvraag beschikbaar.

Contact

Verantwoordelijke

Lore Vonck, Coördinator
Mail: lorevonck@werkgroepverder.be

Werkgroep Verder na Zelfdoding wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van warme & gemotiveerde vrijwilligers.

Algemene contactgevens

Mail: info@werkgroepverder.be

Adres:

Werkgroep Verder, deelwerking VLESP
UZ Gent, C. Heymanslaan 10 9000 Gent

Hand uitstrekkend naar de hemel

Het hart spreekt voor zich: Werkgroep Verder na Zelfdoding draagt alle nabestaanden na zelfdoding een warm hart toe en wil hen een hart onder de riem steken. Dit door bijvoorbeeld informatie te geven, ondersteuning te bieden en lotgenotencontact te organiseren. Het is tevens een hart naar/voor alle overleden dierbaren, want liefde en vriendschap gaan over de grenzen van de dood heen.

In het hart staat ook een traan die het verdriet, gemis en alle zwaarte symboliseert die het verlies van een dierbare aan zelfdoding teweegbrengt. We gaan dan wel verder op ons levenspad: er ontbreekt een stukje in ons hart, een leegte die we nooit meer op dezelfde manier kunnen invullen... Het gemis is nu een deel van ons leven.

De twee kleuren, blauw & goud, symboliseren de donkerte en zwaarte enerzijds en anderzijds de hoop, het licht en de kracht. Met Werkgroep Verder na Zelfdoding willen we het hoopgevende lichtje, een gouden randje zijn, maar we gaan ook het donker(blauw) niet uit de weg. Rouwen is namelijk een proces van bezig zijn met verlies en er net helemaal niet aan denken: een slinger tussen herdenken en vermijden, verlies en herstel, verleden en toekomst. We hebben beide roeispanen nodig om verder te kunnen varen.

En samen gaan we stap per stap, en soms zelfs met een stapje achteruit, verder. We gaan verder na de zelfdoding van een dierbare, die blijvend in ons hart en onze gedachten zit. De open wonde wordt een litteken die we altijd zullen dragen. Een litteken die onze pijn en ons gemis voorstelt, maar ook een teken is van verbondenheid met onze overleden dierbare. Denk aan een bord dat stuk werd gegooid en waarvan de scherven terug aan elkaar werden gelijmd. Het bord is niet meer hetzelfde bord van voor de breuklijnen. Maar ook daar schijnt de gouden symboliek van ons logo door, in de vorm van de Japanse kunstvorm Kintsugi, waarbij scherven aan elkaar worden gezet met gouden lijm. Om de littekens/breuklijnen te tonen in plaats van ze te verbergen: ze maakten van jou een ander persoon en ze leerden je waardevolle levenslessen.

Meisje ballon hartje

Een luisterend oor, praten over verlies met lotgenoten die je begrijpen, ondersteuning krijgen, nieuwe doelen aangaan en daarbij geholpen worden: ook dat is goud waard. Het is het licht in het donker. Laten we vooral goud en lichtpuntjes zijn voor elkaar.

Lore Vonck, coördinator
groep vrienden

Steun ons

Voor de basiswerking wordt de organisatie gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Toch kunnen wij je steun hard gebruiken. Steunen kan financieel (giften, sponsoring), maar ook andere vormen van steun zijn welkom. Heb je een vraag of suggestie? Wil je zelf een actie opzetten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Meer info via Lore Vonck op lorevonck@werkgroepverder.be

Een financiële gift kan via:

Centrum ter Preventie van zelfdoding vzw
BE24 4338 1416 1138
Vooruitgangstraat 323, bus 15 1030 Brussel
Melding: "Gift Werkgroep Verder"

Opgelet: zet je deze melding niet, dan is jouw gift voor het CPZ en de werking van de Zelfmoordlijn. Enkel bij de vermelding van Werkgroep Verder, gaat jouw gift naar de nabestaandenwerking van Werkgroep Verder na Zelfdoding.

Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest.

Contactformulier

Ik ben een: