Ga verder naar de inhoud

Over werkgroep verder na zelfdoding

Wij zijn we, wat doen wij en hoe kan je ons contacteren?

Stoelen zetels therapieruimte

Wat is en doet werkgroep verder na zelfdoding?

Werkgroep Verder na Zelfdoding is het expertisecentrum inzake rouwen na zelfdoding en zorg voor nabestaanden.

Bij ons kans je terecht voor allerhande advies, informatie, vormingen, brochures e.a. Daarnaast organiseren wij allerhande vormen van lotgenoten-contact zoals via praatgroepen, wandelingen, ontmoetingsdagen, chatsessies, een forum, enz... Tevens kan je er terecht voor doorverwijzingen en staan wij ook hulpverleners bij met advies, info en vormingen over postventie en het ondersteunen van nabestaanden.

Werkgroep Verder is sinds 2019 een deelwerking van VLESP, het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie en is tevens onderdeel van het platform Zelfmoord1813.

Contact

Verantwoordelijke

Lore Vonck, Coördinator

Mail: lorevonck@werkgroepverder.be

Werkgroep Verder na Zelfdoding wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van warme & gemotiveerde vrijwilligers.

Algemene contactgevens

Mail: info@werkgroepverder.be

Adres:

Werkgroep Verder, deelwerking VLESP
UZ Gent, ingang 17,
C. Heymanslaan 10
9000 Gent

Hand uitstrekkend naar de hemel

Het hart spreekt voor zich: Werkgroep Verder na Zelfdoding draagt alle nabestaanden na zelfdoding een warm hart toe en wil hen een hart onder de riem steken. Dit door bijvoorbeeld informatie te geven, ondersteuning te bieden en lotgenotencontact te organiseren. Het is tevens een hart naar/voor alle overleden dierbaren, want liefde en vriendschap gaan over de grenzen van de dood heen.

In het hart staat ook een traan die het verdriet, gemis en alle zwaarte symboliseert die het verlies van een dierbare aan zelfdoding teweegbrengt. We gaan dan wel verder op ons levenspad: er ontbreekt een stukje in ins hart, een leegte die we nooit meer op dezelfde manier kunnen invullen... Het gemis is nu een deel van ons leven.

De twee kleuren, het blauw & het goud, symboliseren de donkerte en zwaarte enerzijds en anderzijds de hoop, het licht en de kracht. Met Werkgroep Verder na Zelfdoding willen we het hoopgevende lichtje, een gouden randje zijn, maar we gaan ook het donker(blauw) niet uit de weg. Rouwen is namelijk een proces van bezig zijn met verlies en er net helemaal niet aan denken: een slinger tussen herdenken en vermijden, verlies en herstel, verleden en toekomst. We hebben beide roeispanen nodig om te kunnen verder varen.

En samen gaan we, stap per stap (en soms zelfs eentje achteruit) verder. Verder na de zelfdoding van een dierbare, die nog steeds in hart en gedachten zit. Weliswaar met het litteken die dit met zich meebracht... Zoals een bord dat kapot werd gegooid en de scherven terug aaneen werden geplakt. Maar ook door schijnt de gouden symboliek door, in de vorm van Kintsugi. Een Japanse kunstvorm om scherven te lijmen met goud. Om de littekens te tonen in plaats van ze te verbergen: ze maakten van jou een ander persoon en ze gaven je vele waardevolle levenslessen.

Meisje ballon hartje

Een luisterend oor, praten over verlies met lotgenoten die je begrijpen, ondersteuning krijgen, nieuwe doelen aangaan en daarbij geholpen worden: ook dat is goud waard. Het is het licht in het donker. Laten we vooral goud en lichtpuntjes zijn voor elkaar.

Lore Vonck, coördinator

Contactformulier

Ik ben een: *