Ga verder naar de inhoud

Meiwandeling 2016

Verslag meiwandeling 2016 in Brussel.

Meiwandeling 2016, Brussel


Tijdens de 7de editie van de 1 mei wandeling, liep Werkgroep Verder samen met meer dan 80 nabestaanden, naasten doorheen het Zoniënwoud te Brussel.

Terwijl de zon de hemel deed schitteren, wandelden wij tussen de vijvers, bomen en het frisse groen. Op het einde van de wandeling hielden we halt aan de vijver van het Rood Klooster voor ons stil moment en ons ritueel.

Ons ritueel was gebaseerd op de symboliek rond vogels. De vogel is vaak een symbool van vrijheid, vrijlating of de ziel en voor vele gelovigen is het ook het symbool voor het eeuwige leven. Zowel bij de Romeinen, de Egyptenaren als in het Hindoeïsme en vele andere culturen werden vogels gezien als symbool van de overgang tussen leven en dood; in die zin konden vogels ook als communicatiemiddel tussen overledenen en nabestaanden fungeren. De geliefde overledenen zijn in deze symboliek als het ware weggevlogen van alle pijn en verdriet, ze hebben hun vleugels gespreid en zijn nu vrij. Zoals overledenen niet meer op deze wereld vertoeven maar hun sporen hebben achtergelaten in ons leven en voor altijd in onze gedachten blijven, zo vliegt een vogel niet voortdurend in de lucht: af en toe landt hij op de vaste grond en laat er zijn sporen achter. De veren van de vogel staan dan weer symbool voor bescherming, liefde en de herdenking van een nabestaande. De veer staat in het ritueel ook voor de veerkracht van de nabestaanden.

Elke wandelaar kreeg een met papier gevouwen vogel en kon hierop een boodschap achterlaten voor hun nabestaande(n). De deelnemers kregen alle tijd die ze nodig hebben om, in alle rust, hun boodschap neer te schrijven.

De deelnemers plaatsen de papieren vogels vervolgens in een grote V-vorm, de vorm waarin vele vogelsoorten samen reizen, verder gaan. Nadat iedereen, op zijn of haar eigen tempo, de vogel in deV-vorm had geplaatst, werd er met de gehele groep verzameld rondom de V voor een gezamenlijk bezinningsmoment. Edwin Borgt en Stijn Mergan zorgden voor live muziek met het nummer 'Midnight Motorrace'.

Ieder mocht daarna zijn/haar eigen een vogel of die van iemand anders meenemen als aandenken.

De deugddoende wandeling eindigde om 17 uur, waarna iedereen huiswaarts keerde.

meiwandeling2016ritueel
meiwandeling2016muziek
meiwandeling2016stappen