Ga verder naar de inhoud

Werelddag Suïcidepreventie: aandacht voor nabestaanden na zelfdoding

Geplaatst door: Werkgroep Verder
10/09/2022

Vandaag, zaterdag 10 september, is Werelddag Suïcidepreventie #WSPD. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor het thema zelfdoding en doorbreken we het taboe. Ook aandacht voor rouwen na zelfdoding en het ondersteunen van nabestaanden, vormt een belangrijk deel van deze dag.

Brandende kaars

Toon jouw steun met Light a Candle

Light a candle

Om 20 uur zetten we een kaarsje aan het raam om steun te getuigen aan nabestaanden na zelfdoding, om onze overleden dierbaren te gedenken en om iedereen die met zelfdoding in aanraking komt, op welke manier dan ook, te ondersteunen. Zet jij ook een kaarsje aan het raam?

Deel jouw kaars, warmte en steun via sociale media met de hashtag #lightacandle en tag Werkgroep Verder na Zelfdoding. Samen maken we Vlaanderen, online en offline, die avond wat warmer & lichter en betuigen we onze steun!

WSPD

Betuig jouw engagement en draag de pin

We roepen iedereen op om samen met ons een pin te dragen en foto's hiervan te delen met vermelding van #WSPD2022. Zo toon je jouw steun en doorbreken we het taboe. Deze pin staat internationaal symbool voor suïcidepreventie.

Handen in elkaar

Op deze dag wil ik stilstaan bij iedereen die geconfronteerd wordt met zelfdoding. Er is nog steeds veel werk aan de winkel en we moeten dit werk sámen doen. Iedereen kan hierbij helpen.

Vlaams Minister voor Welzijn & Gezondheid Hilde Crevits

Zorg goed voor jezelf een voor elkaar

Goed zorg dragen voor jezelf en voor elkaar is een must wanneer jij of iemand in jouw omgeving geconfronteerd wordt met zelfdoding. Als startpunt vind je hier informatie rond Zelfhulp en advies, onze tips als je bezorgd bent om iemand en onze tips voor nabestaanden.

Heb je vragen, advies nodig of zoek je specifieke info? Aarzel niet om ons te contacteren.

Omhelzing

Een dag in het teken van het thema zelfdoding

Vandaag, 10 september, is het Werelddag Suïcidepreventie.
Een dag om extra aandacht te vragen voor de preventie van zelfdoding.
Een dag waarop we onze geliefden herdenken die uit het leven stapten.
Een dag om luidop te spreken over onze emoties en mentale problemen.
Een dag om het taboe te doorbreken.
Een dag die stilstaat bij het zware rouwproces die zij die achterbleven moeten doormaken.
Een dag om elkaar te steunen en te helpen, maar vooral ook: te luisteren.
Een dag met dank aan alle hulpverleners en organisaties die dag en nacht klaar staan, zowel in de preventie als postventie.
Een dag waarop wij een kaars branden om te gedenken, hoop koesteren voor de toekomst en met veel kracht en moed om verder te werken aan wereld zonder het taboe, zonder zelfdodingen en respect en steun voor alle nabestaanden.

-Lore Vonck, coördinator Werkgroep Verder

Meer nieuwsartikels

WSPD

10/9 - Werelddag Suïcidepreventie

VLESP - 9/09/2023

Op 10 september vindt de jaarlijkse Werelddag Suïcidepreventie plaats. Ontdek hoe jij je steun kan betuigen.

Uitnodiging 1813 Run

1813 Run - Loop mee en steun Zelfmoord1813

VLESP - 13/06/2023

Op 10 september, Werelddag Suïcidepreventie, organiseren we een loopevent ten voordele van Zelfmoord1813. Het doel is om samen minstens 1813 kilometer te lopen. Wil jij op een sportieve manier Zelfmoord1813 en de preventie van zelfdoding steunen? Schrijf je dan nu in!

Dil

Wandel mee met Darkness Into Light op 7 mei

CPZ - 4/04/2023
Darkness Into Light, een van oorsprong Iers initiatief, is een wereldwijde actie die hoop wil brengen aan iedereen die ooit werd getroffen…