Ga verder naar de inhoud

Dag van de Nabestaanden 2014

Verslag van onze conferentie- en ontmoetingsdag 2014.

Dag van de Nabestaanden 2014 Ballonritueel 2

13e dag van de nabestaanden 2014 - nabeschouwing

Voor het 13e jaar op rij organiseerde Werkgroep Verder op zaterdag 29 november de Dag van de Nabestaanden in het Elewijt Center. Een dag die volledig in het teken staat van nabestaanden na zelfdoding, politie en hulpverleners. Hieronder vind je een verslag van deze serene dag.

Oog in oog komen te staan met het intense verdriet en de scherpe pijn van verlies, kan een partnerrelatie op zijn grondvesten doen daveren. Het kan moeilijk zijn om elkaars verdriet te zien of te begrijpen. Toch heeft ieder het recht op zijn of haar eigen stijl van ermee omgaan. Maar hoe gun je elkaar de ruimte om te rouwen? En hoe vind je manieren om een brug te slaan en elkaar terug te ontmoeten, zo ergens halverwege?

‘Omgaan met verlies als koppel’ was het thema van de dag.

Jimmy en Chris De Pauw-D’Haeyer brachten het verhaal van hun verlies en verdriet. Zij belichtten de manier waarop ze elk individueel zijn omgegaan met het verlies van hun zoon, maar ook hoe ze hier samen als koppel zijn uitgekomen. De getuigenis werd gemodereerd door Bart Schols, nieuwsanker, radiopresentator en nabestaande.

Na de getuigenis mochten we opnieuw Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen aankondigen. Hij gaf een heldere kijk op de stand van zaken van het tweede Vlaams Actieplan voor Suïcidepreventie, en legde enkele specifieke accenten op de zorg voor nabestaanden.

“De kunst is elkaar niet te verliezen in dat rouwproces, maar net aan te vullen.” Dr. Martine Delfos sloot het plenaire voormiddaggedeelte af met een originele en heldere lezing over haar onderzoek naar de verschillen én gelijkenissen in rouw tussen partners.

Nog vóór de lunch werd door Bart Schols de Mediaonderscheiding van Werkgroep Verder uitgereikt aan de VRT-fictiereeks “De Ridder”. Schrijfster Ruth Mellaerts en cameraman Lars Goeyvaerts namen de award in ontvangst.

In deze Eén-reeks kruipt Clara Cleymans in de huid van Helena De Ridder, een jonge en ambitieuze openbaar aanklager die elke week opnieuw strijd voert voor meer rechtvaardigheid.

De aflevering waarvoor de award werd uitgereikt, dateert van het eerste seizoen en brengt het risico op kopieergedrag in beeld bij een te gedetailleerde en sensationele berichtgeving over zelfdoding in de media. De verschillende rouwprocessen van nabestaanden worden sereen in beeld gebracht, en de boodschap wordt gegeven dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om geholpen te worden. Praten is daar één van. Proficiat!

Na het plenaire gedeelte werd iedereen uitgenodigd voor het ballonritueel. Wie wou kreeg een ballon en een ballonkaartje waarop een boodschap geschreven kon worden. Deze ballonnen werden gezamenlijk opgelaten, begeleid door het lied ‘Not about angels’ van Birdy, onder een stralend blauwe hemel. Dit was voor iedereen een emotioneel en ondersteunend moment.

In het namiddaggedeelte kwamen lotgenotengroepen en workshops aan bod. De 13e dag van de nabestaanden was opnieuw een geslaagde dag, die goed onthaald en positief geëvalueerd werd.

Dag van de Nabestaanden 2014 Getuigenis
Dag van de Nabestaanden 2014 Elewijt Center