Ga verder naar de inhoud

Dag van de Nabestaanden 2015

Verslag van deze hartverwarmende dag in 2015.

DSC 0414

Voor de 14e keer organiseerde Werkgroep Verder op zaterdag 21 november de Dag van de Nabestaanden. Het verslag van deze emotionele, hartverwarmende dag, lees je hier.

Het thema van deze dag stond zoals steeds in het teken van rouwen na zelfdoding, en dit keer in het bijzonder over het schuldgevoel dat vaak gepaard gaat met het plotse, onverwachte verlies van een dierbare door zelfdoding.

Enkele bijzonder moedige nabestaanden brachten een getuigenis over hun verdriet, hun manier van rouwen en hun zicht op de toekomst zonder die ontbrekende persoon. Maud Vanhauwaert verweefde deze getuigenissen met elkaar door er een prachtig gedicht aan vast te knopen. Je kan deze video hier bekijken.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen kon helaas niet fysiek aanwezig zijn, maar bracht een videoboodschap. Raadgever Grieke Forceville, verantwoordelijk voor Geestelijke Gezondheidszorg, leidde zijn boodschap in.

Liesbeth Gijsbers kwam langs om te vertellen over het schuldgevoel als kwelgeest of metgezel bij de rouw na een zelfdoding, waarover ze ook schreef in haar boek 'Ik en de verloren ander'.

Ook dit jaar werd opnieuw een mediaonderscheiding uitgereikt. Dat gebeurde onder leiding van journalist en nabestaande Chris Van den Abeele. Winnaar werd De Tijd-journaliste Ine Renson met haar artikel Het leven is een Russische roulette, en dat is oké. Ook zij kon er helaas niet bij zijn op onze Dag van de Nabestaanden, maar dat weerhield haar er niet van om ons deze mooie reactie te bezorgen.

Andere genomineerden die net naast deze prijs grepen, waren Kamagurka met zijn reportage Oe ist? voor Koppen, Kathleen Vereecken met haar artikel Als een dierbare kiest voor de dood in Feeling, Jef Cauwenberghs met zijn opiniestuk Hoe Stevaert twee keer stierf op deredactie.be, en Frauke Joossen met haar interview Ik overleefde twee zelfmoordpogingen in Flair.

Daarna gingen we over naar het ballonritueel. Tijdens dit intieme moment kreeg elke aanwezige de kans een ballon op te laten met daaraan een boodschap voor een verloren dierbare. De ballonnen werden gezamenlijk opgelaten, terwijl op de achtergrond Veel te mooie dag van Yevgueni weerklonk.

Na de lunch trok elke nabestaanden naar zijn of haar workshop, en om 16u30 ontmoetten we elkaar opnieuw voor een laatste drankje en babbel in de bar. Het volledige programma kan je hier nog eens inkijken.

Graag bedanken wij nogmaals alle aanwezige nabestaanden, hulpverleners, sympathisanten en helpende handen. Wat een mooie, deugddoende Dag van de Nabestaanden. We hopen dat jullie er net zo van genoten hebben als wij zelf.

DSC 0189
DSC 0093