Ga verder naar de inhoud

Dag van de Nabestaanden 2016

Nabeschouwing van een ondersteunende dag.

2016 11 20 14 19 06

Voor de 15e keer organiseerde Werkgroep Verder op zaterdag 19 november de Dag van de Nabestaanden. Het verslag van deze emotionele, hartverwarmende dag, lees je hier.

Het thema van deze dag stond in het teken van veerkracht.

De dag begon met een welkomswoord, gevolgd door een jaaroverzicht gegeven door Lore Vonck.

Ook dit jaar nam Werkgroep Verder samen met Eline De Becker een filmpje op met getuigenissen van nabestaanden over hun verdriet, hun veerkracht en manier van rouwen en wat hen helpt in het verwerkingsproces. De rode draad doorheen de video was dansexpressie, een creatieve acitiviteit die je kan helpen in het rouwproces. De begeleister van de dansexpressie was Lisbeth Torfs die in het namiddagprogramma ook een workshop verzorgde. Het filmpje kan je hier herbekijken.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen kon helaas niet fysiek aanwezig zijn, maar sprak een videoboodschap in.

Ook dit jaar werd een mediaonderscheiding uitgereikt. Dat gebeurde onder leiding van Pieter Knapen, ombudsman voor de Raad voor Journalistiek. Winnaar werd de Krant van West-Vlaanderen met het achtergronddossier 'Zelfdoding in West-Vlaanderen', geschreven door journalisten Pieter-Jan Breyne (rechts op de foto onderaan) & Olivier Neese (links op de foto). De twee journalisten maakten hierover een video, deze kan je hier bekijken.

Andere genomineerden die net naast deze prijs grepen, waren:

  • Ewoud Ceulemans, De Morgen - ‘Zelfdoding in films, een delicate kwestie’
  • Sarah Vankersschaever, De Standaard - ‘Ouderen met een doodswens willen vaak nog blijven leven'
  • Marijke Libert, Knack - Je kunt het verschil maken, maar niet het verschil tussen leven en dood’
  • Peter Dekens - Fotoboek '(un)expected'

Na de pauze gingen we door met een plenaire lezing van onze hoofdspreker Michael Portzky, neuropsycholoog, psychodiagnosticus & auteur van het boek ‘Veerkracht’. Hij legde ons uit wat veerkracht betekent en gaf tekst en uitleg over het palliatieve acitiviteitenpalet en de correlatie met gecompliceerde rouw. Verder deelde de heer Portzky de onderzoeksresultaten mee van de studie die hij samen met Werkgroep Verder maakte. De gezamelijke studie gebeurde binnen de gespreksgroepen voor nabestaanden, met infosessie vooraf, waarna zowel de veerkracht, de palliatieve acitiviteiten, rouw en klachten werden onderzocht.

Daarna gingen we over naar het herdenkingsritueel, begeleid door Katrien Smeyers. Na 15 jaar namen we afscheid van de ballonnen en kozen we voor een nieuw ritueel, geïnspireerd op Tibetaanse gebedsvlaggen. Tijdens dit intieme moment kreeg elke aanwezige de kans een boodschap neer te schreven voor een verloren dierbare en deze in een enveloppe, in een kleur naar keuze, te stoppen. Vervolgens kon iedereen deze verbinden met de linten, zo werd er verbinding gemaakt met de overledene maar ook tussen de nabestaanden onderling. De enveloppen werden gezamenlijk opgelaten, terwijl op de achtergrond Somewhere over the Rainbow van Israel Kamakawiwoʻole weerklonk.

Na de lunch trok elke nabestaanden naar zijn of haar workshop, en om 16u30 ontmoetten we elkaar opnieuw voor een laatste drankje en babbel in de bar. Een fotoverslag van deze dag kan je terugvinden op onze Facebook-pagina.

Graag bedanken wij nogmaals alle aanwezige nabestaanden, hulpverleners, sympathisanten en helpende handen. Wat een mooie, deugddoende Dag van de Nabestaanden. We hopen dat jullie er net zo van genoten hebben als wij zelf. Heel graag tot volgend jaar, voor de 16e editie, die zal doorgaan op 25 november 2017.

(Foto's door Bram Dhooghe & Lore Vonck)

2016 11 20 12 22 09
2016 11 20 14 18 35
DSC 0093