Ga verder naar de inhoud
Dvdn17

Voor de 16e keer organiseerde Werkgroep Verder op zaterdag 25 november de Dag van de Nabestaanden. Het verslag van deze emotionele, hartverwarmende dag, lees je hier.

De dag begon met een welkomswoord en jaaroverzicht, gegeven door onze coördinator, Lore Vonck. Hierbij stelde zij ook onze nieuwe huidige ontwikkelingen voor, namelijk de fictierichtlijnen, een praktische en administratieve gids voor nabestaanden na zelfdoding en onze nieuwe e-tool, the golden forest.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen kon helaas niet fysiek aanwezig zijn, maar sprak een videoboodschap in. Ook dit jaar reikten we een mediaprijs uit. Dit jaar ging deze naar de fictiereeks Familie, waarin de jonge Bas Van Weert als zijn personage Cédric, last had van suïcidale gedachten en er met de juiste hulp weer bovenop geraakte. VTM Nieuws kwam langs om hierover verslag uit te brengen.

Onze andere genomineerden waren:

  • Licht in de duisternis'', Melissa Janssens - Knack
  • `Vandaag weet ik dat ik niet méér had kunnen doen, dat geeft toch een beetje rust', Jill De Bont - Flair
  • 'Te Gek? bijlage #4voor12' - De Standaard

Een moment van rust werd ingezet met een stukje poëzie, geschreven én voorgedragen door nabestaande Christel Heselmans. Zij verloor haar broer aan zelfdoding en schrijft hier passende en ontroerende gedichten over.

Getuigenissenvideo2017

Ook dit jaar nam Werkgroep Verder in samenwerking met Eline De Becker een filmpje op met moedige getuigenissen van nabestaanden over hun verdriet, de verwerking daarvan en het rouwproces. Dit jaar stond het filmpje in het creatieve thema 'werken met klei'. Het mooie eindresulaat kan je hier bekijken.

Zoals je in het filmpje kan zien en horen, is werken met klei een zeer creatieve maar zeker ook effectieve manier om vorm te geven aan het rouwproces. De begeleidster van deze creatieve expressie was Gerda Devos. Zij begeleidde in de namiddag dan ook de bijbehorende workshop. Met de moedige getuigenissen in het achterhoofd gingen we de pauze in.

Dvdn17erik

Na de pauze gingen we verder met de plenaire lezing, gegeven door crisispsycholoog en psychotraumatherapeut, Erik de Soir.

Zijn lezing was gebaseerd op zijn boek, Leven aan de Zijlijn, waarvan hij ook voor elke deelnemer een gratis exemplaar meebracht. Aan de hand van 18 meditaties, gebaseerd op kernbegrippen als sereniteit, regelmaat, eenvoud, vasthoudendheid en eerlijkheid, toonde hij aan hoe je na verlies en trauma opnieuw hoopvol in het leven kan staan.

Dvdn17hal

Daarna gingen we over naar het herdenkingsritueel. Tijdens dit intieme moment kreeg elke aanwezige de kans een boodschap neer te schreven voor een verloren dierbare en deze in een enveloppe, in een kleur naar keuze, te stoppen. Vervolgens kon iedereen deze verbinden met de linten, zo werd er verbinding gemaakt met de overledene maar ook tussen de nabestaanden onderling.

Ondertussen weerklonk er op de achtergrond een streepje muziek, live gebracht door Stijn Mergan met het nummer 'Wat Nog Komen Zou' van Bart Peeters.

Na de lunch trok elke nabestaanden naar zijn of haar workshop, en om 16u30 ontmoetten we elkaar opnieuw voor een laatste drankje en babbel in de bar.