Ga verder naar de inhoud

Ontmoetingsdag 2018

Verslag ontmoetings- en conferentiedag voor nabestaanden na zelfdoding, editie 2018.

DVDN18

Dag van de Nabestaanden 2018

Verslag ontmoetings- en conferentiedag voor nabestaanden na zelfdoding.

Op zaterdag 24 november 2018 organiseerde Werkgroep Verder haar 18e editie van Dag van de Nabestaanden, de conferentie- en ontmoetingsdag voor nabestaanden na zelfdoding, hulpverleners en politie. Meer dan 350 deelnemers werden er verwelkomd en ondersteund.

Om 9u30, na wat koffie en enkele koekjes, nam iedereen plaats in de grote zaal van Elewijt-Center om er het plenaire voormiddag gedeelte bij te wonen. We begonnen daar de conferentiedag met een verwelkoming van coördinator, Lore Vonck, gevolgd door een speech van Vlaams minister van gezondheid, welzijn & gezin: J. Vandeurzen. Ook directeur Bert Dehaerne van CGG PassAnt vzw sprak de zaal toe. Nadien maakte coördinator Lore Vonck de laureaten van de mediaprijs 2018 bekend. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een journalist of fictiemaker die de mediarichtlijnen inzake zelfdoding respecteert en hoopvol, taboeloos en veilig met het ontwerp aan de slag gaat.

De genomineerden waren:

  • “Woorden zijn steun voor alle nabestaanden”, Thomas Jansen, Belang van Limburg
  • Pano (één), aflevering over Sexting, Sara van Boxtael
  • Belga News Agency - algemene berichtgeving
  • Te Gek?! Open Geest

Vervolgens was het tijd om nabestaanden zelf aan het woord te laten aan de hand van 5 jonge vrouwen die getuigden over hun rouwproces na een zelfdoding van een dierbare. Ze spraken over hechting, wat hen hielp en wat niet en over de kracht van muziek. De video van deze open, oprechte en steunende getuigenissen kan je terug vinden op onze Facebookpagina.

Eva van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) kwam uitleg geven over de ‘Insight Studie’. Voor deze studie waarbij de resultaten levens kunnen redden, is VLESP op zoek naar nabestaanden die een geliefde (tussen de 45 en 60 jaar) max. 5 jaar geleden verloren aan zelfdoding en hierover geïnterviewd willen worden. Vooraleer we gingen pauzeren, las Lore Vonck een zelfgeschreven gedichtje voor.

Na de pauze was het tijd voor onze plenaire lezing die dit jaar ging over ‘rouw & hechting’. Dr. Tara Santens kon door ziekte niet aanwezig zijn en werd vervangen door Kim Guisson. Ze leerde ons bij over de rol van hechting in ons leven en in ons rouwproces.

Wie dit graag wou kon na de plenaire lezing deelnemen aan ons gezamenlijk herdenkingsritueel waar we onze dierbaren herdachten en troost vonden bij elkaar. We begonnen het ritueel met individueel moment waar we verbinding zochten met onze overleden dierbare. We schreven een boodschap dat we nog kwijt wouden aan hem of haar op het boomkaartje en staken deze in een enveloppe met een kleur die we zelf kozen. Sommigen omdat ze deze kleur zelf mooi vonden, anderen kozen de kleur die hen het meest liet denken aan hun overleden geliefde. Vervolgens trokken we onze jas aan en gingen naar buiten waar verschillende vuurkorfen stonden te branden en ons de warmte, die de verbinding en liefde onder lotgenoten en met de overledenen ons geven, lieten voelen. Wanneer we ons hier klaar voor voelden, gooiden we onze enveloppe in het vuur waar ze samen transformeerden met de enveloppen van onze lotgenoten rondom ons.

De as van onze boodschap werd dankzij de wind de hemel ingestuurd waar onze boodschap, in een soort van geheime code, onze dierbare(n) bereikten. Waar de ene lang de warmte van het vuur wou voelen en bij de vuurkorfen bleef, ging de andere meteen door naar de lunch. De slingerbeweging tussen verlies en herstel in een rouwproces, was duidelijk zichtbaar. Iedere nabestaande deed wat voor hem of haar goed voelde.

Ondertussen zette Werkgroep Verder de zaal klaar voor onze volgende activiteit: een korte voorstelling van Open Geest (Te Gek!?) met Eline De Munck & muzikant Wouter Berlaen. Eline, zelf nabestaande, las brieven voor van enkele nabestaanden na zelfdoding en samen met Wouter werden er enkele prachtige en passende liedjes gespeeld & gezongen. Een teder moment waar iedere nabestaande herkenning, troost en begrip kon vinden. Werkgroep Verder reikte de mediaprijs van 2018 tevens uit aan Eline & Wouter voor hun voorstelling van Open Geest i.s.m. Te Gek!?. Voorzitter van de jury, Lore Vonck, verwoorde het al volgt: “Open Geest van Eline en Wouter is een perfect voorbeeld van een theatervoorstelling waar men het taboe over zelfdoding doorbreekt op een veilige, serene en hoopvolle manier. Belangrijk voor ons als jury is dat de voorstelling zowel rekening hield met mogelijke suïcidale personen in de zaal als met nabestaanden na zelfdoding. Een extra pluspunt is dat Te Gek?! en de muzikanten extra advies kwamen vragen aan Werkgroep Verder en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie waarmee ze duidelijk aantoonden dat de mediarichtlijnen van groot belang waren voor hun theatertour."

Na de uitreiking konden alle deelnemers genieten van een warme maaltijd in elkaars gezelschap.

Gedurende de dag konden alle deelnemende nabestaanden trouwens ook terecht in de stille ruimte voor een moment van rust en bezinning. Psychologe Lies Scaut was er gedurende de voormiddag aanwezig om met nabestaanden hierin bij te staan en voorzag allerlei creatieve bezigheden. In de praatruimte kon men dan weer terecht voor een individueel, steunend en troostend gesprek met dank aan de vrijwilligers van Huis van de Mens. Doorheen het gebouw liepen buddy’s rond waar je altijd terecht met vragen, een babbeltje of wat steunende woorden.

Info-standen kleurden terwijl de gangen en het atrium van het Elewijt-Center. Enkele aanwezige organisaties waren: Ankerpunt voor jonge weduwen met kinderen, Bio-Art, CAW, CGG-SP, Confinnity, Lost & Co, Missing You, Sayin’ Goodbye, Tele-Onthaal, Tussen Hemel & Aarde, VLESP, VVGG & Zelfmoord1813.

In de namiddag konden alle deelnemers kiezen uit verschillende activiteiten verdeeld in de verschillende componenten en invloeden van rouw. Wat rouw is meer dan afscheid en verdriet:

Rouw is…. steun vinden bij lotgenoten.

Je kon kiezen om lotgenoten te ontmoeten en er steun, begrip en herkenning vinden in één van onze vele praatgroepen. Wie terwijl ook fysiek iets wou doen, en lotgenoten wou ontmoeten, in het kader van de impact van rouwen op je lichaam, kon terecht in de workshop lichaamsgerichte therapie met Lies Scaut of kon ontspanning vinden met een sessie Reiki of Eutonie.

Rouwen is…. herdenken

Er was ook een mogelijkheid om aan de de slag gaan met herdenkingen en rituelen aan de hand van creatieve technieken of een lezing van ritueelbegeleidster Katrien Smeyers over grenzeloze liefde.

Rouwen is …. denken

Na een zelfdoding zijn er vele vragen en onduidelijkheden: niet alleen over wat er gebeurd is, maar ook van wat er met jou als rouwende gebeurd. Daarom konden deelnemers kiezen uit 2 vormingen: ‘Wat is gebeurd?’ - een vorming over het suïcidale proces & ‘Wat gebeurd er met mij?’ - een vorming over rouwen na zelfdoding.

Rouwen is…. rust nemen

Zelfzorg en tijd nemen voor jezelf is niet altijd vanzelfsprekend maar daarom niet minder belangrijk. Om hierbij stil te staan konden deelnemers kiezen uit ‘Hoe zorg ik voor mezelf?’- een vorming over zelfzorg als nabestaande of voor een ontspannende wandeling.

Ter afsluiting vond er een kleine receptie plaats waar men kon napraten, lotgenoten ontmoeten en tot rust komen vooraleer men terug huiswaarts trok.

Met dank aan onze vele vrijwilligers, collega-organisaties, PassAnt vzw en uiteraard aan al onze deelnemers voor deze warme en steunende dag!

Dvdn18m
mediaprijs eline de munck dvdn
Dvdn18