Ga verder naar de inhoud

De feestdagen doorkomen na de zelfdoding van een dierbare

Geplaatst door: Werkgroep Verder
21/12/2020

Voor wie iemand dierbaar verloor, zijn de feestdagen vaak geen makkelijke tijden. Het zware verlies en bijhorende gemis en verdriet worden vaak nog sterker bij speciale dagen als kerst, verjaardagen en andere gelegenheden die jullie vroeger samen vierden en doorbrachten.

kerstboom hand

Bij de feestdagen is er vaak een gevoel van 'verplichte vrolijkheid', terwijl het best kan dat je je helemaal niet zo vrolijk voelt. Verdriet kent dan ook geen kalender, ook tijdens de feestdagen. Weet dat jouw verdriet er ook tijdens deze dagen mag zijn... Het zijn momenten die oproepen tot herinnering, en daarom zien veel nabestaanden juist tegen deze dagen op.

De lege stoel aan tafel zorgt voor een extra gevoel gemis; het familiefeest en bijhorende rituelen zijn niet meer zoals voorheen. Durf jouw verdriet te delen met anderen: zij kunnen je enkel gepast ondersteunen als je ze vertelt wat je voelt en denkt.

kerstbal

Toch kunnen feestdagen nog steeds bijzonder zijn. Door oude tradities te laten varen en nieuwe rituelen te installeren, geef je een andere betekenis aan de feestperiode. Doe bijvoorbeeld iets ter nagedachtenis aan de persoon die overleden, schrijf een brief naar jouw overleden dierbare of haal samen herinneringen op.

En ook en vooral: draag zorg voor jezelf! Doe waar jij jezelf goed bij voelt en leg jezelf eens in de watten door bijvoorbeeld je lievelingseten klaar te maken of ook een cadeautje voor jezelf te kopen. Durf deze periode ook hulp te vragen, zodat je minder stress voelt, bijvoorbeeld bij alle voorbereidingen voor kerstfeestjes e.d. Neem tijd voor jezelf en rust ook voldoende uit.

kerst krans kaars

Meer nieuwsartikels

Schrijven

Save the dates!

VLESP - 23/02/2023

Elkaar ontmoeten, op een studiedag bijleren over suïcidepreventie of samen bewegen. We hebben opnieuw heel wat activiteiten voor jullie op de planning staan.

WSPD

Werelddag Suïcidepreventie: aandacht voor nabestaanden na zelfdoding

Werkgroep Verder - 10/09/2022

Vandaag, zaterdag 10 september, is Werelddag Suïcidepreventie #WSPD. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor het thema zelfdoding en doorbreken we het taboe. Ook aandacht voor rouwen na zelfdoding en het ondersteunen van nabestaanden, vormt een belangrijk deel van deze dag.

Bannerkomuitjekop

Kom uit je Kop: nieuwe website moedigt mannen aan hulp te zoeken bij mentale problemen.

VLESP - 26/04/2022

Mannen lopen wereldwijd een verhoogd risico op zelfdoding. Om mannen aan te moedigen hulp te zoeken bij mentale problemen, lanceert het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) vandaag, met de steun van de Vlaamse Overheid, de campagne ‘Kom uit je Kop’.