Ga verder naar de inhoud

De feestdagen doorkomen na de zelfdoding van een dierbare

Geplaatst door: Werkgroep Verder
21/12/2020

Voor wie iemand dierbaar verloor, zijn de feestdagen vaak geen makkelijke tijden. Het zware verlies en bijhorende gemis en verdriet worden vaak nog sterker bij speciale dagen als kerst, verjaardagen en andere gelegenheden die jullie vroeger samen vierden en doorbrachten.

kerstboom hand

Bij de feestdagen is er vaak een gevoel van 'verplichte vrolijkheid', terwijl het best kan dat je je helemaal niet zo vrolijk voelt. Verdriet kent dan ook geen kalender, ook tijdens de feestdagen. Weet dat jouw verdriet er ook tijdens deze dagen mag zijn... Het zijn momenten die oproepen tot herinnering, en daarom zien veel nabestaanden juist tegen deze dagen op.

De lege stoel aan tafel zorgt voor een extra gevoel gemis; het familiefeest en bijhorende rituelen zijn niet meer zoals voorheen. Durf jouw verdriet te delen met anderen: zij kunnen je enkel gepast ondersteunen als je ze vertelt wat je voelt en denkt.

kerstbal

Toch kunnen feestdagen nog steeds bijzonder zijn. Door oude tradities te laten varen en nieuwe rituelen te installeren, geef je een andere betekenis aan de feestperiode. Doe bijvoorbeeld iets ter nagedachtenis aan de persoon die overleden, schrijf een brief naar jouw overleden dierbare of haal samen herinneringen op.

En ook en vooral: draag zorg voor jezelf! Doe waar jij jezelf goed bij voelt en leg jezelf eens in de watten door bijvoorbeeld je lievelingseten klaar te maken of ook een cadeautje voor jezelf te kopen. Durf deze periode ook hulp te vragen, zodat je minder stress voelt, bijvoorbeeld bij alle voorbereidingen voor kerstfeestjes e.d. Neem tijd voor jezelf en rust ook voldoende uit.

kerst krans kaars

Meer nieuwsartikels

VAS Slide

Nieuw actieplan suïcidepreventie en vernieuwde website

VLESP - 19/11/2021
Op de online Gezondheidsconferentie Suïcidepreventie werden vandaag nieuwe doelstellingen en actievoorstellen voor het toekomstige…
Brandende kaars

Light a Candle actie

Werkgroep Verder - 9/09/2021

Op Werelddag Suïcidepreventie organiseren we samen met onze internationale collega's wereldwijd de actie 'light a candle'. Om 20 uur zetten we kaarsen aan het raam om onze steun te getuigen aan nabestaanden na zelfdoding én om onze overleden dierbaren te gedenken.

gesprek hand gevouwen zwart closeup

Wat als je als hulpverlener nabestaande wordt?

Werkgroep Verder - 13/05/2021

Rouwen na een zelfdoding is vaak een complexer proces dan bij andere doodsoorzaken. Hoe je rouwt, welke emoties je voelt, hoe je reageert en aan welk tempo je rouwt, verschilt voor elk individu. En ook jij, als hulpverlener, mag en zal rouwen.