Ga verder naar de inhoud

De feestdagen doorkomen na de zelfdoding van een dierbare

Geplaatst door: Werkgroep Verder
21/12/2020

Voor wie iemand dierbaar verloor, zijn de feestdagen vaak geen makkelijke tijden. Het zware verlies en bijhorende gemis en verdriet worden vaak nog sterker bij speciale dagen als kerst, verjaardagen en andere gelegenheden die jullie vroeger samen vierden en doorbrachten.

kerstboom hand

Bij de feestdagen is er vaak een gevoel van 'verplichte vrolijkheid', terwijl het best kan dat je je helemaal niet zo vrolijk voelt. Verdriet kent dan ook geen kalender, ook tijdens de feestdagen. Weet dat jouw verdriet er ook tijdens deze dagen mag zijn... Het zijn momenten die oproepen tot herinnering, en daarom zien veel nabestaanden juist tegen deze dagen op.

De lege stoel aan tafel zorgt voor een extra gevoel gemis; het familiefeest en bijhorende rituelen zijn niet meer zoals voorheen. Durf jouw verdriet te delen met anderen: zij kunnen je enkel gepast ondersteunen als je ze vertelt wat je voelt en denkt.

kerstbal

Toch kunnen feestdagen nog steeds bijzonder zijn. Door oude tradities te laten varen en nieuwe rituelen te installeren, geef je een andere betekenis aan de feestperiode. Doe bijvoorbeeld iets ter nagedachtenis aan de persoon die overleden, schrijf een brief naar jouw overleden dierbare of haal samen herinneringen op.

En ook en vooral: draag zorg voor jezelf! Doe waar jij jezelf goed bij voelt en leg jezelf eens in de watten door bijvoorbeeld je lievelingseten klaar te maken of ook een cadeautje voor jezelf te kopen. Durf deze periode ook hulp te vragen, zodat je minder stress voelt, bijvoorbeeld bij alle voorbereidingen voor kerstfeestjes e.d. Neem tijd voor jezelf en rust ook voldoende uit.

kerst krans kaars

Meer nieuwsartikels

Bannerkomuitjekop

Kom uit je Kop: nieuwe website moedigt mannen aan hulp te zoeken bij mentale problemen.

VLESP - 26/04/2022

Mannen lopen wereldwijd een verhoogd risico op zelfdoding. Om mannen aan te moedigen hulp te zoeken bij mentale problemen, lanceert het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) vandaag, met de steun van de Vlaamse Overheid, de campagne ‘Kom uit je Kop’.

Dil

Wandel mee met Darkness Into Light op 7 mei

CPZ - 21/04/2022
Darkness Into Light, een van oorsprong Iers initiatief, is een wereldwijde actie die hoop wil brengen aan iedereen die ooit werd getroffen…
DSC 0093

Ontmoetingsdag Verder na zelfdoding: schrijf je in!

Werkgroep Verder - 4/04/2022

Op zaterdag 14 mei organiseert Werkgroep Verder na Zelfdoding in Gent een nieuwe editie van onze ontmoetingsdag Verder na Zelfdoding voor nabestaanden, hulpverleners en politie. De inschrijvingen zijn hiervoor geopend. Plaatsen zijn beperkt dus schrijf je tijdig in!