Ga verder naar de inhoud

Recht op waardig afscheid nemen

Als nabestaande heb je recht op een waardig afscheid en dus ook het recht om het lichaam van jouw overleden dierbare te zien.

Twee handen delen een hart

Veel nabestaanden hebben een grote behoefte om het lichaam van de overledene te zien. Het niet kunnen of mogen zien van het lichaam blijkt vaak een struikelblok te vormen bij de rouwverwerking. Afscheid nemen van het lichaam kan bijvoorbeeld helpen om ontkenning tegen te gaan.

Toch gebeurt het dat nabestaanden door de hulpdiensten of omstaanders afgeraden wordt om het lichaam te zien. Meestal heeft dat te maken met de staat van het lichaam of omdat anderen denken dat het traumatiserend is om het lichaam of de restanten daarvan te zien. De Wet Franchimont van 1998 bepaalt dat nabestaanden het recht hebben om het lichaam van de overledene te zien.

Koppel handen vasthouden

Wat zegt deze wet van Franchimont?

Dit recht kan slechts worden geweigerd als de onderzoekende magistraat meent dat de betrokkene geen nabestaande is van de overledene. De term ‘nabestaande’ is echter vrij ruim gedefinieerd. Zo hebben niet enkel familieleden het recht om het lichaam van de overledene te zien, maar iedereen die een duurzame affectieve relatie heeft met de overledene.

Redenen zoals de staat van het lichaam of de gevoeligheid van de nabestaande kunnen niet meer worden aangevoerd om het verzoek af te wijzen. Zodra het lichaam vrijgegeven wordt door het parket heb je dus wel degelijk het recht om het lichaam of een deel daarvan te zien.

Denk hier voor jezelf goed over na en laat je eventueel begeleiden door een familielid, een vriend of een professionele hulpverlener. Het is tevens de taak van de justitieassistent van de dienst slachtofferonthaal van het parket om jou hierop voor te bereiden en je te begeleiden.