Ga verder naar de inhoud

Wat als de rouw mijn leven blijft overheersen?

De zeer intense, soms contradictorische, emoties en gedacht in een rouwproces na zelfdoding vergen veel energie en zorgen voor chaos in jouw hoofd. Je vraagt je af of dit nog 'normaal' is.

Op rouwen staat geen tijd. Het is een misvatting dat je al na zes maanden over het verlies van een dierbare heen moet zijn. De meeste mensen rouwen dan ook op een heel normale, niet-problematische manier. Zij zoeken en vinden steun in hun omgeving, laten het verlies stilaan doordringen en gaan uiteindelijk (soms na lange tijd) verder met hun leven. Dit doen ze elk op hun eigen tempo, op hun eigen manier en in hun eigen tijd. Een klein aantal nabestaanden loopt echter vast in zijn/haar rouwproces. We spreken dan van ‘gecompliceerde’ rouw, iets wat vaker voorkomt bij personen die iemand verloren na een zelfdoding.

Je merkt dat de rouw je leven blijft beheersen: je reacties blijven heel intens, net alsof het verlies gisteren heeft plaatsgevonden. Het verlies en de pijn blijven zo op de voorgrond staan dat het je belemmert in je dagelijkse functioneren. Er is met name een ‘te veel’ aan rouwreacties. Je voelt je depressief of je hebt suïcidale gedachten. Anderzijds is het ook mogelijk dat er ‘te weinig’ rouwreacties zijn. Je blijft het zo moeilijk vinden om je verdriet toe te laten of om aan de overledene te denken omdat je angstig wordt van je eigen emoties. Je mijdt bepaalde plaatsen (bijvoorbeeld een slaapkamer) of voorwerpen (bijvoorbeeld een gitaar) die je doen denken aan de overledene. Ook dit hoeft niet abnormaal te zijn in een rouwproces, maar het kan best vervelend worden na verloop van tijd.

Mannen praten

Wat is 'gecompliceerde rouw' en wat kan ik eraan doen?

Hoe gecompliceerde rouw ontstaat, is moeilijk te verklaren. Er zijn heel wat persoonlijke factoren die de rouw kunnen bemoeilijken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de overledene een belangrijke rol speelde in je leven, dat je op korte tijd bijkomende verliezen geleden hebt (hetzij door overlijden, hetzij doordat anderen afstand van je genomen hebben), dat de relatie met de overledene bijzonder intens was, dat je zelf een negatieve(re) kijk hebt op het leven en/of dat je geen of nauwelijks steun ontvangen hebt van je omgeving.

Rouwtherapie kan je helpen om het rouwproces weer op gang te krijgen. Wees dus niet bang om hulp te vragen: een gespecialiseerd rouwtherapeut kan je helpen om het verlies en de rouw dragelijker te maken.