Ga verder naar de inhoud

Waar kan ik terecht?

Wanneer je iemand dierbaar aan zelfdoding verliest, zijn er verschillende mogelijkheden om je te laten ondersteunen. Hieronder vind je een lijst van de organisaties waar je terecht kan.

Bij ons, Werkgroep Verder na Zelfdoding

Werkgroep Verder, deelwerking van VLESP, is het expertisecentrum inzake rouwen na zelfdoding en organiseert allerhande lotgenotencontact aan de hand van een ontmoetingsdag, praatgroepen, jaarlijkse meiwandeling, forum, herinneringspagina's en een maandelijkse chatbox. Bij Werkgroep Verder kan je tevens terecht voor doorverwijzingen, info-vragen (ook van juridische en praktische aard), vormingen, lezingen, advisering, enzovoort. Werkgroep Verder na Zelfdoding is er voor jong en oud. Je kan ons gehele aanbod vinden op deze website of ons contacteren via info@werkgroepverder.be

gesprek hand gevouwen zwart closeup

Slachtofferzorg is er voor jou in de eerste moeilijke momenten

Slachtofferzorg bestaat uit Slachterofferbejegening van de lokale politie, slachtofferhulp van het CAW en het slachtofferonthaal van het Parket. Zij helpen nabestaanden na zelfdoding in de eerste uren, dagen en weken na het overlijden.

therapie koppel

Therapeutische hulpverlening voor nabestaanden

Centra Geestelijke Gezondheidszorg

In Centra Geestelijke Gezondheidszorg kan je terecht voor therapeutische begeleiding aan een sociaal tarief. Verspreid over Vlaanderen zijn er heel wat afdelingen waar je terecht kan. Meer info vind je hier.

Privé psychologen, therapeuten & rouwconsulenten

Over heel Vlaanderen zijn er vele psychologen, therapeuten en rouwconsulenten om jou te ondersteunen. We spreken hier bewust van ondersteunen i.p.v. 'therapie', dit is namelijk enkel nodig bij een 'gecompliceerd rouwproces'. Het vinden van iemand die bij je past en de nodige expertise heeft in het unieke rouwproces dat plaatsvindt na een zelfdoding, is niet altijd makkelijk. Daarom helpen wij jou bij Werkgroep Verder na Zelfdoding graag verder. Wij beschikken over een database met gespecialiseerde hulpverleners in deze thematiek.

Stuur ons een mail via info@werkgroepverder.be met jouw regio en wij geven je de adressen en contactgegevens door van ervaren en deskundige hulpverleners die jou kunnen bijstaan in dit zware rouwproces.

Man met smartphone

Wil je over anoniem telefoneren of chatten over jouw rouwproces?

Tele-Onthaal staat 24u/24u voor je klaar, gratis en anoniem. Bel 106 of chat elke avond en woensdagnamiddag vanaf 15 uur. Een anonieme vrijwilliger luistert er steeds naar jouw verhaal.

Andere lotgenoten-organisaties

OVOK

De zelfhulpgroep ‘Ouders Van een Overleden Kind’ bestaat uit vrijwilligers die ook lotgenoot zijn en uit ervaring weten wat het overlijden van een kind betekent. Je kan bij O.V.O.K. terecht voor individueel contact, praatgroepen en andere activiteiten rond welbepaalde thema’s. OVOK is er voor ouders die een kind verloren, los van de doodsoorzaak. Klik hier om hun website te bezoeken.

Lost & Co

Lost & co is een warm initiatief in de regio van Lier voor personen die iets, iemand of zichzelf verloren zijn. Bekijk hun aanbod hier.

ConTempo

ConTempo is een vereniging voor weduwen en weduwenaren. Ze organiseren lotgenotencontactgroepen in onder andere Brugge en Merchtem. Ontdek hun aanbod op www.vzwcontempo.be

Rouwzorg Vlaanderen

Rouwzorg Vlaanderen vzw” is een vrijwilligersorganisatie die werkt rond ‘zorg om mensen in rouw’ en wordt gerund door een ploeg ervaren en geschoolde mannen en vrouwen. Hun lotgenotengroepen situeren zich in en rond Antwerpen terwijl hun website een overzicht biedt van netwerking in het hele Vlaamse land. De vrijwilligers werken vanuit een christelijke inspiratie, maar de werking staat open voor iedereen.

Les1 Denken aan zelfmoord

Zie je zelf geen uitweg meer?

Soms komen mensen in een situatie terecht waarin problemen hun leven beheersen. Wanneer verschillende oplossingen zijn geprobeerd en niets lijkt te helpen, kan je overspoeld worden door een gevoel van onmacht, hopeloosheid, er alleen voor staan. Als je niet meer kan geloven in een toekomst, verdwijnt de zin om te vechten, om te leven. Je ziet geen uitweg meer. Zelfmoord kan dan een oplossing lijken. Het is echter mogelijk om andere, minder drastische en definitieve oplossingen te vinden dan een eind aan je leven maken. Dit is niet eenvoudig. Daarom is het belangrijk om samen met iemand op zoek te gaan naar andere mogelijke antwoorden. Het is ontzettend belangrijk om over zelfmoordgedachten te durven praten. Je hoeft je er echt niet alleen door te slaan! Je kunt erover praten met iemand uit je omgeving die je in vertrouwen neemt. Vaak is het ook zinvol om professionele hulp in te schakelen.

Logo zelfmoordlijn png

Zelfmoord1813 is er voor jou

Denk je zelf aan zelfdoding of ken je iemand waarvan je weet/vermoedt dat hij/zij aan zelfdoding denkt, dan kan je steeds de zelfmoordlijn contacteren via chat, mail of telefonisch op het gratis nummer 1813.

Alle informatie over hulp bij suïcidale gedachten vind je eveneens op de website. Zo is er ook de app 'Back-Up' en de online zelfhulpcursus 'Think Life'.