Ga verder naar de inhoud

Wat kan mij helpen?

Een dierbare stapt uit het leven, jij blijft achter. Het is hard, intens en soms verwarrend. Op deze pagina geven we je enkele tips mee die je kunnen helpen in jouw rouwproces.

Strohalm

Omgaan met rouwen na zelfdoding: wat helpt?

Allereerst: Onthoud dat jouw rouwproces uniek en persoonlijk is: vergelijk jouw rouw, gevoelens, tempo en noden dus niet met die van anderen. Wat voor jou helpend is, is dat niet automatisch voor een ander, en omgekeerd.

Ga bij jezelf na waar jouw behoeften liggen en hoe je deze kan invullen. Hieronder lijsten we alvast enkele tips voor je op.

Rouwen is tevens ook groeien en jouw rouw verandert constant. Waar je nu nood aan hebt, kan dus heel anders zijn dan volgende week of volgend jaar.

Man denkt

1. Al jouw gevoelens zijn oké

(H)erken, uit en aanvaard al jouw verschillende emoties van verdriet, woede, angst, schuldgevoelens, ontkenning tot opluchting. Al deze gevoelens zijn normaal en maken deel uit van jouw unieke rouwproces. Probeer ze niet te verdringen en voel je niet slecht omdat je bepaalde emoties voelt.

Uiten van emoties, en omgaan met de vele verschillende gedachten, kan je door te praten, te schrijven of door er creatief mee aan slag te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld een brief schrijven naar jouw overleden dierbare met zaken die je hem, haar of hen nog kwijt wou.

Vrouw mediteren

2. Zelfzorg

Zorg goed voor jezelf: eet & drink voldoende, beweeg en zorg voor voldoende slaap. Voor jezelf zorgen (zowel fysiek als mentaal) is erg belangrijk in zware tijden. Doe wat goed voelt en probeer te ontspannen. Ontspanningsoefeningen of meditatie kunnen hierbij helpen.

Man gsm

3. Hou contact

Blijf contact houden met jouw naasten, vrienden, familie, collega's en kennissen. Durf hen ook om hulp of ondersteuning vragen als je daar nood aan hebt. En geef hen jouw noden aan.

Papieren bootje

4. Herdenk jouw overleden dierbare

Herdenk jouw overleden dierbare, deel herinneringen & praat erover. Doe activiteiten die voor jou betekenisvol zijn, zaken waarbij je de verbinding tussen jou en jouw overleden dierbare dichtbij voelt. Dit kan maar hoeft niet spiritueel en/of religieus te zijn.

Zo kan je een herdenkingsritueel doen (al dat niet met anderen) aan de hand van een persoonlijk symbool: iets dat jouw overleden dierbare of de relatie die jullie samen hadden symboliseert.

Meisje ballon hartje

Mijn zoon was zoals een vlinder: mooi, vrolijk en fladderend van hier naar daar. Tot hij plots ver weg van ons vloog en we onze mooie vlinder, die ons gezin zo mooi kleurde, verloren. Als ik nu een vlinder zie, voel ik hem dichtbij. Soms bezoek ik daarom ook de vlindertuin, dat voelt zo liefdevol en warm aan.

R. verloor aan haar zoon aan zelfdoding
Groepsgesprek

5. Zoek steun en troost bij zij die een zelfde verlies meemaakten

Bekijk de mogelijkheden van lotgenotencontact. Jouw ervaringen delen met anderen die een gelijkaardig verlies meemaakten kan je helpen om je begrepen en geconnecteerd te voelen. Het kan tevens gevoelens van stigma en eenzaamheid tegengaan. Wij bieden zowel vormen van offline als online lotgenotencontact aan.

Zie je contact niet zitten maar denk je dat het horen of lezen van hun verhalen je kan ondersteunen? Bekijk dan getuigenissen van enkele nabestaanden of lees hun verhalen in een boek.

Handen in elkaar

6. Durf hulp te vragen

Zoek hulp als je daar de nood voor voelt: bijvoorbeeld voor hulp in het huishouden maar ook psychologische ondersteuning, een telefonische hulplijn of online hulp.

Er zijn vele vormen van ondersteuning en hulp mogelijk.
Bekijk rustig de mogelijkheden en durf de stap naar hulp te zetten.

therapie koppel

Blijft de rouw jouw leven overheersen?

Een gecompliceerd rouwproces zorgt ervoor dat je meer dan een jaar na een overlijden jouw dagelijkse leven niet kan her- of aanvatten. Rouwtherapie kan je hierbij helpen.